Nekoć je svaki kvart imao svoj plac. Bilo je to doba kad je bilo sasvim normalno osobno upoznati uzgajivača i proizvođača hrane koju jedemo. Mogli smo bez problema saznati kad je koji sir napravljen i na koji je način dozrio, od koje je sorte grožđa vino i koje su bačve korištene za njegovo spremanje. Kad je zasađeno povrće od kojega ćemo danas raditi salatu, kako se zvala svinja koju ćemo danas pojesti i što je svaki dan jela za doručak. U ovo doba supermarketa takvo što postalo je rijetkost. Jedino u što smo danas sigurni jest da hrana koju jedemo izgleda kao na enciklopedijskom crtežu.
Možda svaki kvart više nema svoj plac, ali Zagreb od prošle godine ima Mali plac, mjesto na kojem se artikl (od sjemena i začina preko organskog voća i povrća do završnog proizvoda u obliku domaćeg džema, pesto umaka ili domaćeg kruha i kolača) može kupiti izravno od proizvođača i informirati o svemu što vas zanima o proizvodu. Uz prethodnu degustaciju, dakako!
Za ideju su zaslužne Jelena Mikin i Jelena Iva Nikolić, čiji je radni tavanski prostor u Sinkovićevoj 8 postao Tavan, lokacija ovog gurmansko–društvenog događanja na koji se ne dolazi isključivo radi hrane, već i radi ugodnoga druženja i odličnih koktela u kućnoj radinosti. Mali plac održava se u pravilu svaka dva tjedna, a tijekom ljeta s Tavana seli ispred Džamije (HDLU) u sklopu projekta Art Jam.
Priliku za posjet idućem Malom placu imate već ove subote, 21. rujna, od 11 do 19 sati. Informirati se možete društvenomrežno na: https://www.facebook.com/maliplacnatavanu?fref=ts.
U slast!